1. Zixy Oto moje dop. dotyczące konkursu z działu "odżywianie"; 1. Tak, jest to możliwe. Dzięki odpowiedniej diecie, suplementacji i odpowiedniemu treningowi. 4 czynnik… genetyka? :D 2. potymalne proporcje to 1:3 (omega3:omega6) 3. Hmm.. ponieważ nie uzupełnia szybko glikogenu(wolniej się wchłania niż glukoza ),a tym samym [...]
Margarynę wywal i daj masło. A co do oliwy. To w zależności od tego jaki masz stosunek tłuszczy do siebie. Przeczytaj temat TŁUSZCZE autorstwa Mateo_1983, artykuł nie długi a wiele się dowiesz. Przed treningiem daj ryż/kaszę/warzywa obowiązkowo z białkiem najlepiej z mięsa chudego/ryby. Smażenie stosuj jako ostatnią formę obróbki termicznej.
Witam Często poruszanym tematem jest temat tłuszczy. Niejednokrotnie są zadawane pytania dotyczące właśnie ich, mianowicie: jakie tłuszcze uwzględnić w diecie, jakie powinny być ich prawidłowe proporcje, czy w swojej diecie powinienem uwzględnić margarynę itd. W tym artykule chciałbym zawrzeć informacje które pozwolą odpowiedzieć na interesujące [...]
Smazymy na tluszcach stalych (masło,smalec) lub wlasnie dobrym oleju zrepakowym z pierwszego tloczenia, albo oleju KOKOSOWYM Pamietaj aby raczje smazenie nie bylo dlugotrwale, do dlugotrwalego barzdiej nadawal bedzie sie smalec a do krotko jak np. jajecznica malso czy olej. A tak na ogol to: gotuj/paruj/piecz/griluj na koncu smaz. I staraj sie [...]
Obiad: Kurczak/Indyk/Ryba/Cielęcina/Wołowina (piersi) 200g - 198Kcal B:43g T:2,6g W:0g (<- Pierś z kurczaka) Ryż brązowy/biały/Kasza/Makaron 100g - 322Kcal B:7,1g T:1,9g W:68,1g (<- ryż brązowy) OK, BIAŁY PO TRENINGU RYŻ, W INNYCH POSIŁKACH JEDZ BRĄZOWY No tak najlepiej, ale zakładam, że nie dam rady jeść cały czas ryżu, dlatego napisałem [...]
153045 Witam. Mam 19 lat, waże 70kg, mój cel to masa. Na siłownie chodzę pare miesięcy i ulożyłem sobie dietę. 7.30 Mleko + płatki DUŻO KCAL MA TU BYC WIĘC NIE OSZCZĘDZAJ NA TYM, DOBRZE BY BYŁO JKAKBYS MAKROPODZIAŁ ZROBIŁ 10.00 Gainer Mega Mass(80g) z mlekiem (250ml) OK 12.00 Ser biały(100g) + Ryż(50g) RYŻ DAWAJ BRĄZOWY 14.30 Pierś z [...]
[...] biały, oliwa, warzywa. Z diety stopniowo powinno się wykluczyć: -cukier biały, który zamieniamy na owoce, suszone owoce, -pieczywo białe-zamieniamy na razowe, -margaryny, maslo-zamieniamy na oliwę z oliwek, nasiona, pestki, orzechy, -nabiał tłusty-zamieniamy na chudy, -frytki, chipsy, słodycze. SPOSOBY PRZYRZĄDZANIA: -mięso:gotowanie, [...]
[...] smazyc piers z kurczka na oliwie z oliwek?? NIE smazymy na tlsuzczach nasyconych jak myslisz dlaczego wlasnie one przewazaja w miesach ? :D czyli smalec olej kokosowy i ew maslo (uwaga na przypalenie) czy smazenie calkowiecie odpuscic?? jak lubisz i cierpialbys bez tego to nie odpuszczaj Co myslisz o PAMie(chodzi o to cos do smazenia a nie o [...]
Siemasz, ziomus przybylem by obiektywnie ocenic twoja diete Zniechęcilem się do rozpisywania idealnie co ile gram, bo nie wiem ile waży kromka chleba, plasterek szynki czy sera etc. Jakieś pojęcie o dietetyce myślę mam, więc ułożyłem taką oto dietkę, imho smacznie i zdrowo. Zapotrzebowanie +/- 3400KCAL. koniecznie kup wage elektroniczna w np. [...]
Proszę bardzo tu jest dalszy ciąg do poszczególnych punktów mam nadzieję że teraz będzie lepiej. Dalszy ciąg do punktów: Ad.1 Tłuszcz- przyjaciel czy wróg? Nie wolno nam zapominać o tym, że podobnie jak białka, węglowodany i masę innych składników tak i tłuszcze niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż biorą aktywny udział w [...]
do posiłków używaj oliwe z oliwek do smażenia krótkotrwałego (jajecznica) to oliwa z oliwek oraz może być masło do smażenia dłuższego najlepszy jest olej kokosowy wiadomo ze smażenie nie jest za zdrowe i o wiele lepiej gotować/parzyć/lub smażyć bez tłuszczowo na teflonie
no dobra, Zakrześ zamieścił świetne kompendium o cukrach. Ja tak ładnie i z rysunkami nie potrafię, ale zebrałem kilka siermiężnych informacji o tłuszczach, w ramach gromadzenia na forum brutalnej, elementarnej wiedzy. Znalazłem też w wyszukiwarce kilka przydatnych artów o tłuszczach napisanych z bardziej praktycznej strony: [...]
Witamina A Witamina A jest jedną z najwcześniej odkrytych witamin (stąd jej oznaczenie pierwszą literą alfabetu). Głównym objawem niedoboru witaminy A jest tzw. kurza ślepota, która polega na pogorszeniu się zdolności widzenia o zmierzchu. Schorzenie to było znane już w starożytności, kiedy to ludzie zdążyli odkryć, że spożywanie gotowanej wątroby [...]
Ja bym odradzal smazenie na oliwie. Oliwa jest zdrowa, ale tylko do pewnej temperatury. W czasie smazenia oliwa jest bardziej szkodliwa niz zwykle maslo...
ABC Diety 1. Bogate w błonnik węglowodany pomogą oszukać głód. Zawarte w płatkach, kaszach, w chlebie pełnoziarnistym, roślinach strączkowych sprawiają, że nie czujesz się stale głodna. Takiej roli nie odgrywa tłuszcz - dopóki go nie strawisz, nie czujesz się syta. Pokarmy zawierające węglowodany ( nie tylko produkty zbożowe, lecz również owoce), [...]
dokladnie-chodzi jak to napisales o smak mysle ze ta cala gadanina o tym ze nie mozna stosowac smalcu a wylacznie oliwe , ze nalezy odrzucic maslo na rzecz margaryny to przesada nalezy zgrabnie polaczyc kazdy z rodzajow tych tluszczow jesli idzie o smazenie czy smarowanie gdyz kazdy z nich ma swoje wlasciowosci,zalety jak i wady jak napisał pan [...]
Ileż to osób chcąc pozbyć się kilku nadmiernych kilogramów ogranicza spożycie tłuszczów praktycznie do minimum. Tymczasem są one najbardziej wydajnym źródłem energii, która wyzwala się podczas spalania kwasów tłuszczowych. Nie wolno nam zapominać o tym, że podobnie jak białka, węglowodany i masę innych składników tak i tłuszcze niezbędne są do [...]